Делегація українських компаній з проектування та будівництва енергетичного обладнання 25-28 травня з робочим візитом відвідала В'єтнам. Про це 3 червня повідомили "SQ" у прес-службі ВАТ "Турбоатом" (Харків). У складі делегації був заступник головного конструктора з гідротурбінами "Турбоатома" Віктор Єфименко.

Як повідомили на заводі, в рамках візиту в Ханої відбулася зустріч з керівництвом в'єтнамської національної корпорації вугільно-мінеральної промисловості "Vinacomin". Сторони обговорили питання співпраці в галузі енергетики. Зокрема йшлося про участь "Турбоатому" в будівництві ГЕС "Донг Най-5", де планується встановити дві радіально-осьових гідротурбіни типу "Френсіс" одиничною потужністю 75 МВт і діаметром робочого колеса 4,35 м. "Vinacomin" виступає замовником даного проекту. Розроблено технічне обгрунтування будівництва ГЕС і готується тендерна документація. Для участі в тендері, який відбудеться за три місяці, "Турбоатом" зі свого боку підготує відповідну техніко-комерційну пропозицію.

За даними заводу, представники українських компаній також відвідали фірму "Marine", яка може стати потенційним постачальником допоміжного станційного устаткування. Залучення до роботи даного підприємства обумовлено тим, що у в'єтнамському законодавству частина устаткування (до 30%) повинні виготовляти місцеві виробники.

За словами В. Єфименко, замовник задоволений обладнанням харківського виробника. "Якість наших турбін підтверджено їх багаторічною експлуатацією. У травні ГЕС "Тхак Мо", на якій встановлені гідроагрегати виробництва "Турбоатом", виповнилося 15 років. На станції відзначають бездоганну роботу обладнання", - повідомив В. Єфименко.

Довідка "SQ". У 1965 р. для в'єтнамської ГЕС "Тхак Ба" "Турбоатом" виготовив і поставив три поворотно-лопатеві гідротурбіни номінальною потужністю 37 МВт. У наслідку це устаткування було модернізовано зі збільшенням потужності кожного агрегату до 41 МВт.

У 1995 р. для ГЕС "Тхак Мо" завод поставив дві гідротурбіни одиничною потужністю 77,5 МВт.