Пеню за прострочену заборгованість з оплати комунальних послуг за січень нарахують у березні. Про це повідомив "SQ" заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства (ЖКГ) і розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Сергій Черняк. За його словами, простроченою заборгованістю буде вважатися плата, внесена після 20 числа наступного місяця. Тобто за січень комунальні послуги потрібно сплатити до 20 лютого. Підставою для підтвердження своєчасної оплати буде служити дата на квитанції.

Як зазначив С.Черняк, в облік береться тільки та заборгованість, яка з'явиться з 1 січня 2011 р. З утвореної раніше заборгованості стягувати пеню комунальні підприємства не мають права. Поки невідомо, скільки пені отримають за січень комунальні підприємства області, оскільки невідома сума простроченої заборгованості. Вона стане відома тільки після 20 лютого.

Як повідомили у ВАТ "Харківміськгаз", підприємство вже підготувалося до стягування пені, проаналізувавши існуюче законодавство. Планується, що за прострочену заборгованість буде стягуватися пеня в розмірі 0,01% від її суми за кожен день прострочення. Сума пені буде вказана в квитанції. На низці інших комунальних підприємств міста "SQ" повідомили, що ще не готові до стягування пені, тому що поки не знають, як це робити.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 грудня 2010 р. рпийняла закон "Про внесення зміни до ст. 2 закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги". Так, припиняється дія закону, яким було встановлено заборону на нарахування пені за несвоєчасне внесення квартплати та плати за житлово-комунальні послуги. У прийнятому законі передбачено, що нарахування та стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюється на суму заборгованості, що утворилася з 1 січня 2011 р.