Пеня, яку влада ввела на прострочення оплати житлово-комунальних послуг, може спровокувати у населення кризу неплатежів. Про це 10 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявила голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Верховної Ради Наталія Королевська.

"Зараз Україна після світової фінансової кризи увійшла в соціальну кризу. І вона може закінчитися дуже погано, тому що це криза неплатежів, коли люди просто перестануть платити. Можна вводити штрафи й обкладати всіх оброками до нескінченності, накладати пеню, забирати квартири, підвищувати тарифи на послуги ЖКГ та на проїзд у транспорті. Але є рамки, вийшовши за які люди просто перестають платити. Влада каже, що фінансові санкції стимулюють населення до платежів. Але коли платити нічим, це не стимулює, а озлоблює і відбиває в людей бажання хоч що-щось платити. Я відчуваю, що тут межу соціальної стабільності вже перейдена. Головне - не допустити того, що всі платежі будуть просто паралізовані, а такі закони можуть до цього призвести", - зазначила нардеп.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 грудня прийняла закон, який передбачає з 1 січня нарахування та стягнення пені за несвоєчасну оплату житлокомпослуг.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ оприлюднило проект закону, що визначає порядок нарахування пені. Відповідно до законопроекту, українці повинні платити пеню в розмірі 0,1% суми боргу за житлово-комунальні послуги за кожний прострочений день. Опозиція внесла законопроект, яким деякі соціальні групи звільняються від сплати пені. Розгляд законопроектів запланований на березень.