"Сьогодні немає жодних підстав для підвищення ціни на цукор. Урожайність цукрових буряків у Харківській області цього року дуже пристойна - 288 ц/га. Вже зібрано 1 млн. т цукрових буряків, тобто необхідна кількість сировини для переробки у нас є. На сьогодні ми вже маємо 85 тис. т цукру. Збирання цукрових буряків ще не завершене, і наступні два тижні буде продовжуватися їх переробка", - заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Віталій Алексейчук. Про це повідомив офіційний сайт ХОДА.

За словами В.Алексейчука, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін поставив перед аграріями та цукропереробними заводами завдання забезпечити регіон 108 тис. т цукру. "Потреба Харківської області в цукрі становить 114 тис. т, і ми її забезпечимо", - підкреслив заступник губернатора.

Довідка "SQ". Про те, що до кінця року в Харківській області здорожчає цукор, 31 жовтня заявив генеральний директор асоціації "Харківцукор" Юрій Ільченко. За його словами, в цьому сезоні цукроваріння у зв'язку зі здорожчанням газу і буряків собівартість виробництва цукру становить 6-6,5 грн./кг, а оптимальна ціна оптового продажу цукру з заводських складів з урахуванням рентабельності та ПДВ - 8,5 грн./кг. "Цукру зараз багато, і заводи змушені продавати його нижче оптимальної ціни, за собівартістю, оскільки підприємствам необхідні оборотні кошти і потрібно оплатити виробничі витрати. Коли сезон цукроваріння закінчиться, заводи зможуть підняти ціну до оптимальної, щоб відшкодувати втрати", - заявив він. Як зазначив Ю.Ільченко, у Харківській області встановлена ​​торговельна роздрібна надбавка на цукор у розмірі 10% (в інших областях вона становить 15%). За умови оптової ціни в 8,5 грн./кг роздрібна ціна на цукор повинна скласти 9,35 грн./кг.