ДП ​​"Завод ім.Малишева" (Харків) у другій декаді грудня 2011 р. відвантажить замовнику (Міноборони України) 10 танків "Булат". Про це повідомив журналістам в.о. генерального директора заводу Микола Бєлов. За його словами, попередня партія танків була відправлена ​​у жовтні 2010 р. Завод планує виконання всього контракту на постачання 29 "Булатів" закінчити наступного року.

За словами М.Бєлова, виробництво цієї партії танків профінансоване Міноборони повністю. "Сподіваємося, що міністерство своєчасно перерахує 45 млн.грн. На виробництво залишилися машин", - підкреслив М.Бєлов.

Він також повідомив, що у заводу є замовлення Міноборони на виробництво нових танків "Оплот". Цей контракт був укладений, як і на виробництво "Булатів", у 2009 р. "Але фінансування "Оплотів" пройшло в менших обсягах: з необхідних 300 млн. грн. ми отримали протягом двох років тільки 70 млн.грн. Тому запустити виробництво на повну потужність ми не могли. Крім того, Мінпромполітики повинно було в рамках цього контракту виділити 150 млн.грн. на підготовку виробництва, але ці кошти надійшли не в повному обсязі. Якщо Міноборони виділить на виготовлення "Оплотів" близько 120 млн.грн., то договір може бути виконаний до кінця 2012 р.", - повідомив керівник підприємства. Він також зазначив, що за контрактом завод повинен виготовити 10 танків "Оплот".

Довідка "SQ". За контрактом 2009 р. завод ім. Малишева у жовтні 2010 р. випустив 10 танків "Булат".

Основні параметри БМ "Булат": екіпаж - 3 особи, бойова маса - 45 т, гармата калібру 125 мм, спарений кулемет - 7,62 мм, зенітний кулемет - 12,7 мм. Танк оснащений двигуном 5ТДФМ потужністю 850 к.с, швидкість по шосе - 60-65 км/год. У бойовій укладці 28 снарядів, можлива стрільба керованою ракетою через ствол.

Танк "Оплот" розроблений КП "Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова" на основі Т-84. Танк виробляють на заводі ім.Малишева. Зараз "Оплот" знаходиться на озброєнні України (у 2000 р. Міністерство оборони замовило 10 нових танків "Оплот"). Озброєння танка "Оплот" також складається зі 125-міліметрової гармати, 7,62-міліметрового спареного кулемета і 12,7-міліметрового зенітного кулемета.

Завод ім.Малишева заснований 1895 р. як паровозобудівне підприємство. Зараз завод виробляє бронетехніку, обладнання для паливно-енергетичного комплексу, дизельні двигуни і двигун-генератори (серій ДТ, ДН, Д80, Д100) для залізничного транспорту, автотранспорту та суден, автономні джерела енергопостачання на основі дизель-генераторів і газових мотор-генераторів, бурошнекові комплекси БШК-2ДМ.