"Уже зараз потрібно думати про те, куди будуть інвестовані мільярди коштів, якими володіють державний і недержавні пенсійні фонди, коли в країні запрацюють усі три рівні пенсійного забезпечення", - заявив 1 лютого журналістам голова Держкомісії з регулювання ринку фінансових послуг Василь Волга.

За його словами, країна вже не може робити зовнішніх позик, тому для розвитку економіки потрібно залучити кошти пенсійних фондів, у тому числі недержавних. З досвіду європейських країн видно, що гроші пенсійних фондів найкраще інвестувати в інфраструктурні проекти. Зараз розглядаються різні варіанти інвестування коштів пенсійних в економіку країни.

Як зазначив В.Волга, поки що в Україні мало недержавних пенсійних фондів (НПФ): за даними на третій квартал 2010 р.- 102. Ними керують 43 адміністратори. Кількість учасників НПФ - 484 тис.осіб, що на 2,6% менше, ніж у 2009 р. Загальні активи НПФ склали 1 млрд. грн. (у 2009 р. - 857 млн.грн.).

Довідка "SQ". Серед вимог до НПФ - підтримувати прибутковість не менше 90% середньої на ринку НПФ. Адміністратор фонду повинен кожен робочий день розміщувати на сайті показник чистої вартості одиниці пенсійних внесків і низку інших показників. Якщо протягом шести місяців прибутковість фонду менше 90%, йому забороняють укладати нові договори. Якщо ще за півроку прибутковість не вирівнялася, ліцензію фонду анулюють. За 9 місяців 2010 р. сума інвестиційного прибутку НПФ Україні склав 359 млн.грн. (у 2009 р. - 236 млн.грн.). Пенсійні виплати НПФ склали 143 млн.грн. (90 млн.грн.). Пенсійні виплати отримали 43,9 тис.осіб.