"Різке зниження відпускних цін на продовольчі яйця в Харківській області може призвести до банкрутства низки виробників яєць", - заявили "SQ" 31 січня в асоціації "Харківптахопром". За даними асоціації, до весни ціни на яйця завжди трохи зростають, а потім знижуються до літа, але цього року вже в січні почалося обвальне зниження ціни. На 4 січня відпускні ціни на яйця першого сорту склали 6,67 грн./дес. (на 4 січня 2010 р. - 6,37 грн./дес.), на 10 січня - 4,46 грн./дес. (6,38 грн./дес.), на 31 січня - 4,19 грн./дес. (6,36 грн./дес.).

За інформацією асоціації, зниження ціни пов'язане з ціновою політикою двох птахофабрик області, що входять до агрохолдингу "Авангард". "Агрохолдинг почав продавати яйця за цінами, які нижчі собівартості їх виробництва, що призводить до збитків у всіх підприємств галузі. В результаті низка виробників яєць поставлені на межу банкрутства", - заявили в асоціації. Від нестабільної ситуації страждають також і виробники комбікормів, яким затримують плату за поставлені корми. "В області збудована складна структура промислового виробництва яєць, яка може бути зруйнована, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Ситуація вимагає термінового втручання влади, зокрема, Антимонопольного комітету", - відзначили в асоціації "Харківптахопром".

Як зазначив голова правління ЗСАТ "Охоче" (Харківська обл.) Микола Яковчук, за даними на жовтень 2010 р. собівартість яєць на фабриках "Авангарду" складала близько 5 грн./дес. З тих пір здорожчала електроенергія, газ, корми, а також підвищилася мінімальна зарплата, так що причин для зниження собівартості немає. Але в січні в торговельній мережі "Сільпо" з'явилися яйця виробництва "Авангарду" за ціною 3,2-3,9 грн./дес.

Довідка "SQ". Агрохолдингу "Авангард" належить 39% українського яєчного ринку і 52% ринку сухих яєчних продуктів. Холдинг володіє дев'ятьма заводами з вирощування молодняку, 19 птахофабриками за змістом курей-несучок, шістьма комбікормовими заводами, заводом з переробки яєць. У травні 2010 р. холдинг за допомогою кіпрської компанії "Avangardco Іnvestments Lіmіted Publіc" провів IPO на Лондонській фондовій біржі. В два етапи він зумів залучити 208 млн. дол. Підприємства агрохолдингу "Авангард" у Харківській області виробляють близько 1,5 млн. яєць на добу, що становить близько 70% всього обсягу виробництва яєць в області.

На 30 грудня 2010 р. середня по Україні ціна на яйця становила 6,5 грн./дес., що на 5% більше, ніж на грудень 2009 р. У Харківській області ціна на яйця складає 7,37 грн./дес., у Сумській і Луганській - 5,4 грн./дес.

За 2010 р. сільгосппідприємствами області було вироблено 645 млн. штук яєць, у 2011 р. планується виробити 755 млн. штук.