Харківська облрада проситиме президента, Верховну Раду та Кабмін заборонити УПЦ. За відповідний проект рішення депутати мають проголосувати на сесії у лютому.

У проекті рішення йдеться, що "московська церква" - один із інструментів російської агресії, і неможливо приховати факти здачі цілих єпархій російської православної церкви, агітації за "русский мир" та "російську зброю", втечу окремих представників УПЦ до Росії.

Зазначається, що результати обшуків у приміщеннях УПЦ, у тому числі в Києво-Печерській Лаврі, довели, що колаборація УПЦ з окупантами - це не поодинокі випадки, а системне явище, і "спроби замаскувати приналежність до Москви успіху не мають".

Зокрема, харківські депутати закликатимуть Верховну Раду ухвалити закон, яким "російська православна церква", її організації та підрозділи будуть заборонені в Україні. Раніше подібне звернення до президента Володимира Зеленського, Ради та Кабміну прийняла і Харківська райрада.

У травні УПЦ на Соборі у Києві проголосила повну самостійність та незалежність від російської церкви. А наприкінці минулого року СБУ провело обшуки у Києво-Печерській лаврі та інших церквах УПЦ по всій Україні, у тому числі – у Харкові.