У Циркунах під Харковом збирають тимчасові модульні будинки для людей, які втратили житло через війну. За словами селищного голови Миколи Сікаленка, поки що в рамках міжнародної допомоги передали 12 таких будинків, але потрібно набагато більше, пише "Суспільне".

"У нас половина житла знищена обстрілами. З трьох тисяч приватних будинків півтори тисячі повністю зруйновано", - сказав глава Циркунівської громади.

На подвір'я мешканки Циркунів Ольги Момот у березні прилетіла ракета, від будинку залишився лише каркас, усередині все розбито. Нині жінка живе у Данилівці, але хоче повернутися до Циркунів – хоча б і до модульного будинку.

У такому будиночку є ліжка, стіл, піч та умивальник. У кожному модульному будинку зможе жити чотири особи. Щоб його отримати, потрібно написати заяву та дочекатися рішення комісії, яка вирішить, кому дістанеться житло. Спочатку всі будинки планують зібрати, а потім почнуть утеплювати.

Для Харкова модульні будинки не є новинкою. У 2015 році модульне містечко для переселенців з Донбасу було відкрито у Харкові на пр. Ландау за підтримки уряду Німеччини. Термін експлуатації приміщень модульного містечка закінчився у 2017 році, але навіть станом на кінець 2021 року там мешкало близько 200 осіб.

Циркунам не пощастило бути окупованими в перший же день вторгнення, після чого село стало опорним пунктом для спроби танкової атаки на Харків та артилерійських обстрілів Північної Салтівки, звідки до Циркунів лише кілька кілометрів. Російські окупанти втратили контроль над селом 7 травня 2022 року, але продовжили обстрілювати Циркуни і пізніше. Циркунівський селищний голова пережив полон у окупантів і повернувся до своїх обов'язків.

У грудні 2022 року вперше з 24 лютого до селища частково повернули електроенергію. У Циркунах було пошкоджено трансформаторні підстанції, опори, проводи. Також ускладнюють роботу енергетикам більші обсяги робіт із розмінування території.

Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків