У Харківському національному університеті імені Каразіна скоротили розмір стипендій. Про це повідомили у прес-службі вишу.

У Каразінському розповіли, що у 2023 році через складну економічну ситуацію було зменшено фінансування стипендіальних фондів. Встановлюючи стипендії на другий семестр 2022/2023, у виші обирали між двома варіантами:

  • зменшити кількість одержувачів стипендії до 20% контингенту бюджетників із збереженням суми стипендії;
  • зберегти кількість одержувачів стипендії на рівні 40%, але зменшити суму стипендії та відмовитись від підвищених стипендій.

На пропозицію студентського самоврядування університету в Каразінському обрали другий варіант - тобто всі бюджетники, які мають стипендії, отримають їх, але розмір виплат буде меншим.

Для студентів вишів Кабмін встановив на 2023 рік академічну стипендію на рівні 2000 гривень, підвищену – 2910 гривень.

Журналістам SQ в університеті уточнили: скорочення стосується саме академічних стипендій, тобто тих, що виплачуються тим, хто навчається на бюджеті, за гарну успішність. Розмір соціальних стипендій залишився без змін. Такі стипендії виплачуються лише певним категоріям учнів, наприклад:

  • дітям-сиротам;
  • які живуть у сім'ях з невеликим доходом;
  • студентам із інвалідністю;
  • переселенцям.

Для того, щоб отримувати соціальну стипендію, студент має закривати усі сесії та атестації. Розмір соціальної стипендії для студентів вищих навчальних закладів – понад 4000 гривень (діти-сироти), 1770 гривень (студенти із малозабезпечених сімей), 1180 гривень – інші категорії.

Каразінський університет сильно постраждав із початку вторгнення. За словами ректора Тетяни Кагановської, близько 25% будівель університету зруйновано російськими обстрілами. На грудень 2022 року тільки на відновлення будівель університету потрібно близько ста мільйонів євро. Якщо рахувати втрачене обладнання - то набагато більше.