На Харківщині російський солдат відрубав голову місцевому фермеру, росіянину повідомлено про підозру. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора України.

За даними слідства, підозрюваний – 35-річний Віталій Піддубний, мешканець Курської області. На території України він був у тимчасово окупованому Куп'янському районі у складі 7-го окремого мотострілецького полку. Окупанти шукали місцевих жителів із проукраїнською позицією та у липні 2022 року приїхали до мешканця села Безм'ятне Куп'янського району, власника фермерського господарства.

Як повідомили слідчі, Піддубний застрелив фермера з автомата, після чого, щоб приховати сліди злочину, відрубав чоловікові руки, ноги та голову. Тіло росіянин поклав до автомобіля без номерних знаків, після чого підпалив машину. Російський солдат звинувачується у порушенні законів та звичаїв ведення війни, а саме у жорстокому поводженні з цивільним населенням, поєднаним із умисним убивством.

Окупанти неодноразово відрізнялися звірствами щодо мирного населення, варто лише згадати Бучу чи масове поховання в Ізюмі, де з могил після визволення міста дістали понад 400 тіл. Все це дозволило українській владі говорити не просто про вторгнення, а про геноцид нашого народу.

Тиждень тому Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій йдеться, що "з'являється все більше доказів того, що російська офіційна риторика, яка використовується для виправдання повномасштабного вторгнення та агресії проти України, так званого процесу "деукраїнізації", має ознаки публічного підбурювання або розкриває геноцидний намір знищити українську національну групу як таку або її частину". ПАРЄ нагадала, що всі держави-учасниці Конвенції про геноцид "зобов'язані карати геноцид". І Україна, і Росія є учасниками цієї Конвенції.

27 січня, у День пам'яті жертв Голокосту, Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що наразі в самому центрі Європи відбувається геноцид українського народу.