В умовах війни у ​​Харкові продовжуються віялові та аварійні відключення електроенергії. Як ніколи стало актуальним питання, як зберігати продукти за таких умов.

SQ зібрав поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною для вживання.

Скільки можуть зберігатися продукти в холодильнику без світла

Як розповіли у Харківському лабцентрі, якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже у такому разі продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергію вимкнено більше ніж на 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру (лід можна зробити заздалегідь, коли є світло).

Запас продуктів

Спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, макарони, мед, дитяче харчування, крупи, сушене та в'ялене м'ясо, шоколад, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу продуктам із мінімальною кількістю солі (рекомендується не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукру (не більше 10 г на 100 г продукту).

Поради від кулінарного експерта

Кулінарний експерт Євген Клопотенко поділився своїми порадами, як зберігати продукти в умовах війни без холодильника.

Овочі та фрукти

В основному овочі та фрукти можна зберігати і без холодильника. Але важливо знайти не лише прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо їх скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені або світло. Якщо продукти починають псуватися, то із фруктів та ягід можна зварити варення чи джем, зробити цукати, а овочі законсервувати чи заквасити.

М'ясо

Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно в металеву ємність і виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також з будь-якого м'яса можна зробити тушонку. Така консерва за правильних умов приготування матиме термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, щоб зберегти м'ясо без холодильника – скласти у каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Щоб потім вживати таке м'ясо, попередньо потрібно його вимочити у воді.

Риба

Продовжити термін придатності риби можна за допомогою солі. Очистіть рибу від луски, приберіть кишки і зябра, помийте і добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у холодне місце. Потім рибу можна вимочити у воді та смажити чи висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.

Вершкове масло та сир

Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність і залийте холодною підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура; спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце. Сир добре зберігається без холодильника, але обов'язково потрібно скласти у пакет і добре загорнути, щоб він не підсушувався.

Молоко, сир та сметана

Щоб продовжити термін придатності молока, прокип'ятіть його, додавши 1/2 ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть у холодну воду. Те саме зробіть з баночками сметани.

Хліб

Якщо вимкнули електроенергію, і він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками і розкладіть на лист, щоб шматки не торкалися один одного. Виставте в приміщення, що добре провітрюється. Наступного дня у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.

Яйця

Курячі яйця можуть зберігатися за кімнатної температури до тижня. Але є спосіб продовжити цей термін – потрібно вимити їх у солоній воді (очистити бруд, щоб знищити бактерії), обполоснути та протерти. Потім потрібно покласти в мішечок з рисом і зав'язати

Альтернативи холодильнику

  • термосумка,
  • льох/підвал. Цей спосіб використовували ще наші пращури, але, на жаль, у багатоквартирних будинках це найчастіше не варіант,
  • колодязь. Працює, як і льох. Якщо у вас є криниця, помістіть продукти у цеберко і опустіть вниз. Відро має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані,
  • "Атмосферний холодильник". Його можна зробити своїми руками, помістивши продукти в герметичний посуд та поставивши у таз із водою. Помістіть все в холод - наприклад, на балкон - і стежте, щоб вода не випаровувалась,
  • балкон. Якщо за вікном мінусова температура, продукти можна зберігати на балконі. Відсортуйте їх за коробками або пакетами. Якщо ж балкона немає, можна прибити із зовнішнього боку вікна цвяхи, скласти продукти в пакети та підвісити.

У мерії розповіли, що вже з 1 грудня в Харкові будуть роздавати гарячу їжу всім, хто її потребує.