У Красноградскій міськраді розглянули петицію від місцевих жителів з пропозицією відкласти перейменування міста на період воєнного стану. Депутати вирішили звернутися до президента та Верховної Ради з приводу внесення змін у чинне законодавство, але разом з тим запропонували нову назву міста, пише Красноград. info.

Секретар Красноградської міської ради Катерина Єніна повідомила, що відсутні документальні докази належності назви міста Красноград до російськоімперського наративу. До того ж, кажуть у міськраді, на приведення до відповідності всіх документів після перейменування потрібно буде виділити значні кошти з бюджету. 

Водночас на сесії розглянули питання подання на розгляд Верховної Ради України пропозиції нової назви міста. Такою може стати Славноград. Цей варіант отримав більшість голосів – 64 - на громадських слуханнях, які проводилися 9 січня. На обговорення та подальше голосування виносилось три нові варіанти назви - Берестин, Берестопіль, Славноград. 

Восени 2023 року місцеві мешканці проголосували за збереження старої назви Красноград. У міськраді казали, що назва не пов’язана з радянською символікою (радянський прапор був червоним), а означає "красиве місто".

Але в Інституті національної пам’яті наполягають на тому, що назва має саме радянське походження, і вимагають перейменувати місто. В інституті запропонували свій варіант назви - Пархомові байраки. Таку назву мало укріплене поселення на місці сучасного Краснограду у XVII сторіччі. Назву "пархомові" поселення отримало на честь Пархома – сотника Полтавського полку, який його очолював. "Байрак" турецькою мовою означає "прапороносець".

Красноград - місто на півдні Харківської області, яке веде свій початок від 1731 року. Перша назва населеного пункту - Билівська фортеця. Наприкінці XVIII століття місто називалося Константиноград - на честь онука Катерини Другої. З 1922 року називається Красноград. До війни тут проживало близько 20 тис. осіб.