Харківська міськрада скасувала податки для тисяч харків'ян. Тепер фізособи звільнені від земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками, зайнятими приватними житловими будинками.

Ця пільга діє з 1 січня 2023 року по 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан. Таку пільгу отримали 24 тисячі жителів Харкова.

Також депутати запровадили тимчасові пільгові ставки для найбільш постраждалих земельних ділянок, зокрема, на яких розташовані:

  • об'єкти промисловості;
  • адміністративні будівлі;
  • офісні будівлі;
  • складські приміщення;
  • готелі.

Пільги поширюються і на ділянки, які надані для будівництва та реконструкції об'єктів. 

Залежно від виду користування ділянок ставки знижено на 30-50%.

Депутати продовжили пільги із земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, на яких розташовані пошкоджені об'єкти нерухомого майна, на 30, 60 і 99% залежно від категорії пошкоджень. Такі пільги діятимуть до 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан.

За словами міського голови Ігоря Терехова, таким чином міська влада хоче простимулювати бізнес і харків'ян залишатися в місті.

У січні 2024 року в Харкові зареєстрували бізнес 1064 ФОПи. 820 фізичних осіб-підприємців протягом січня припинили діяльність.

Станом на 1 лютого 2024 року кількість ФОПів у Харкові становила майже 118,3 тис. осіб.