Харків'ян попереджають про небезпечний арахіс. За інформацією Держпродспоживслужби, до відомства надійшла інформація про перевищення допустимого рівня афлатоксинів в арахісі, який експортується до України (компанія "Ласощі Юкрейн") із Єгипту через Польщу.

Афлатоксини - це те, що виділяють деякі види цвілевих грибів роду Aspergillus. Візуально виглядають як білі нитки, а дозріваючи, можуть змінити колір. Часто їх джерелом є:

  • горіхи;
  • зерно кукурудзи, проса, рису, пшениці та ячменю;
  • спеції (різні види перцю та мускатний горіх);
  • боби какао й кава.

Афлатоксини можуть виявитися в молоці, м'ясі, яйцях.

Вони небезпечні для людини і можуть спричинити рак печінки та легень, набряк легень, зниження ваги.

Дієтологи стверджують, що з арахісом взагалі потрібно бути обережним: можна з'їдати не більше жмені на день сушеного горіха або дві ложки арахісової пасти. Він калорійний та алергенний.

У разі виявлення небезпечного арахісу оператори ринку зобов'язані звернутись до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області.

Напередодні харків'ян попереджали про небезпечне печиво, виготовлене в Румунії: у ньому було виявлено високий вміст акриламіду.