Депутата із "Слуги народу", який підтримував окупантів у Харківській області, відкликають за народною ініціативою. Питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата Липецької сільради Олексія Подорожного за народною ініціативою розглянуто на зборах Харківської обласної організації політичної партії "Слуга народу".

За даними СБУ, частина депутатів у Харківській області під час окупації добровільно приєдналася до росіян та допомагала їм. Зокрема, йдеться про двох депутатів з Липців - Олександра Федоренка ("Блок Світличної "Разом") та Олексія Подорожного ("Слуга Народу").

Як повідомили в СБУ, з 24 лютого обидва "народні обранці" підтримали загарбників і погодилися з ними співпрацювати. За це представники країни-агресора призначили своїх поплічників до лав місцевої окупаційної адміністрації. Обом депутатам повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Щоправда, наразі місце перебування депутата-колаборанта невідоме. Олексій Подорожний зареєстрований як фізична особа-підприємець, основний вид діяльності - вирощування зернових, бобових та насіння олійних культур.

Це не єдиний харківський депутат, який перейшов на бік окупантів. У Куп'янську місцевий обранець, який володів автобусним парком, організував перевезення до російського Краснодара. Він не став чекати на звільнення Куп'янська і втік до РФ під час контрнаступу ЗСУ. А у Шевченківській громаді депутат від "ОПЗЖ" змовилася з окупантами та віддавала їм частину врожаю зернових. За це окупанти фактично дозволили їй захопити чужі сільськогосподарські угіддя та техніку інших агропідприємств, власники яких не пішли на співпрацю із ворогом. Ця "обраниця" втекти до країни агресорів не встигла, її заарештували.