Споживання електроенергії у місті знизилося приблизно на 20%. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

Незважаючи на це, всі виробництва та об'єкти критичної інфраструктури міста продовжують працювати.

"Завдяки найжорстокішій економії Харків поки що без відключень. Ми так утиснулися, щоб стабілізувати ситуацію і практично не відключати житловий фонд. Ми дуже багато економимо на інфраструктурі. Зокрема, відключили ескалатори на неглибоких станціях метрополітену, зменшили освітлення станцій, а також збільшили інтервал руху громадського транспорту. Харків'яни з розумінням ставляться до цих незручностей. Головне зараз – це перемогти, вистояти, добити ворога, після чого все відбудовуватимемо", - підкреслив Ігор Терехов.

10 жовтня Росія завдала масового ракетного удару по енергосистемі України. За даними влади, зруйновано близько 30% українських електростанцій. Це призвело до масових відключень світла. 22 жовтня окупанти здійснили ще одну ракетну атаку на енергетичні об'єкти магістральних мереж західних регіонів України. В "Укренерго" повідомили, що масштаб пошкоджень порівняний або може перевищувати наслідки атаки 10-12 жовтня.

У результаті енергетики були змушені обмежити енергопостачання у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях. Пізніше почалися тимчасові відключення і в інших областях. Споживачів закликали дбайливо споживати електроенергію протягом усього дня і особливо в пікові години – з 6:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. У цей час краще не використовувати енергоємні електроприлади, вимкнути зайве освітлення, перенести прання на ніч. У Харкові, окрім згаданих Тереховим заходів, також почали економити на гарячій воді – деякі харків'яни почали отримувати повідомлення від бота "1562" про те, що вода подається зі зниженим тиском чи температурою. За словами мера, це дозволило значно скоротити електроспоживання тепломережами.