Якби російському спецназу вдалося закріпитися у лютому у 134-й школі на вулиці Шевченка, то цією вулицею могла б проходити лінія фронту. Це у інтерв'ю виданню "Думка" сказав начальник штабу "Фрайкору" та учасник бою біля школи Богдан Войцеховський.

"Фрайкор" - добровільний підрозділ та військово-патріотична організація. "Фрайкорівці" з перших днів вторгнення пішли боронити Харків. Їхній лідер та засновник Георгій Тарасенко загинув у боях за Малу Рогань у березні 2022 року.

Вранці 27 лютого військові РФ кількома невеликими групами прорвалися до Харкова без важкої техніки. Найчисленніша група була блокована у 134-й школі. За словами Войцеховського, свій перший бій він прийняв якраз біля 134-ї школи.

На думку "фрайкорівця", російський спецназ не дарма вибрав цю школу.

"Вулиця Шевченка – це, по суті, основний шляхопровід на Північну Салтівку, загалом на Салтівку. Перекриваєш вулицю Шевченка – і можливості відправляти підкріплення, робити якийсь маневр дуже слабшають. Проблема для росіян виникла в тому, що 92-а бригада дуже швидко "погасила" їхню колону біля школи. До самої школи вони навіть трохи не доїхали. Вони поспішали, забрали всю зброю, яку могли забрати, з "Тигрів", - розповів боєць.

За словами Войцеховського, якби у росіян було 15-30 хвилин до вступу в бій, вони би повністю могли перетягнути все з "Тигрів", а також перекрили би мінами вулицю Шевченка, що унеможливило би під'їзд туди нашими танками і БТРами.

Він додав, що в школі був свій боєкомплект, і, швидше за все, хтось заніс його туди в період з 24 по 27 лютого, тому що вхід до школи було відкрито, росіяни не витрачали час на те, щоб виламати двері. Усередині школи були пакети з їжею та водою. БК, мабуть, був на даху, бо коли все горіло, він розривався - і це тривало, за словами Войцеховського, який тоді був поранений, години дві.

Вже встановлено, що у 134-й школі вела бій друга бригада Головного розвідувального управління РФ. Це спецназ "найвищої якості". За словами бійця, діяли спецназівці максимально професійно, жодних зайвих рухів не було, жодного зайвого пострілу. Але в закритому просторі на них без підкріплення чекала неминуча смерть, а допомога не прийшла.

"Ймовірно, у цей час мала піти піхота на штурм Салтівки. У тому числі і нас відволікти, і їм допомогти, і Салтівку взяти. Якби їм усе вдалося, то лінія фронту йшла б не околицями, а вулицею Шевченка. З боку ГРУ операцію було сплановано добре. Вони увійшли, школа була підготовлена. Але з боку їх механізованих частин був повний провал. Ніхто не пішов на штурм Харкова. І всі частини, які були в місті, були розбиті та приречені", - зазначив "фрайкоровець".

У ході бою здетонував боєкомплект, школа спалахнула. Живим нікому з російських спецназівців покинути 134 школу не вдалося. У травні 2022 року мер Харкова Ігор Терехов сказав, що цю будівлю зводитимуть заново, відремонтувати школу, що згоріла, неможливо.