Станом на ранок 24 листопада метро та наземний електротранспорт у Харкові, як і учора, не працюють. На маршрути вийшли автобуси.

Світла майже немає. Харків повністю знеструмлений вже майже 18 годин – світла немає приблизно з 14.30 середи, 23 листопада.

Вчора пізно ввечері в Офісі президента повідомили, що Харківська область запитана, та починається підключення користувачів.

Офіційної інформації про те, який рівень підключення на ранок, влада ще не озвучувала. У чатах харків'яни масово пишуть, що електрики досі немає. Світло дали лише в окремих мікрорайонах Салтівки, у районі «Французького бульвару», частини проспекту Гагаріна тощо. В області ситуація не краща: електрика є в кількох приміських селах та селищах, та й то не скрізь.

У ранковому зведенні губернатор Олег Синєгубов повідомив, що енергетики працюють.

"Через аварійні відключення на Харківщині залишаються проблеми з електропостачанням. Фахівці продовжують роботи з відновлення електромереж. Найближчим часом світло має з'явитися у більшості споживачів області", - написав він.

Складна ситуація і в інших регіонах:

  • Київ – знеструмлено 70% споживачів;
  • Полтавська область – включення світла сьогодні влада називає «оптимістичним сценарієм»;
  • Дніпропетровська область – світло має 50% абонентів;
  • Одеська область – підключено об'єкти критичної інфраструктури;
  • Івано-Франківська область – запитана, але запроваджено всі можливі графіки відключень – аварійні та віялові; за словами губернатора, "енергосистема України зазнала безпрецедентних руйнувань".

Причиною тотального блекауту стали вчорашні ракетні удари РФ по енергоінфраструктурі України. За словами президента Володимира Зеленського, повністю знеструмленими виявилися 11 областей. Це не перша масована атака не енергосистему України, і, ймовірно, має місце накопичувальний ефект: ще жодного разу відключення не були такими масштабними і тривалими.

Декілька днів тому прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що удари по енергосистемі України, які завдає РФ, є наслідком небажання Києва вести переговори. Вчора практично відразу після атаки секретар РНБО Олексій Данилов написав, що переговорів не буде.