Вовчанськ у Харківській області, який отримував газ із РФ, залишився без палива. Про це повідомили у Харківській ОВА.

Справа в тому, що магістральний газопровід, який живить Вовчанськ, підключений до російського газопроводу ще з часів СРСР. Вчора, 23 жовтня, його було пошкоджено внаслідок обстрілу. В результаті близько 8000 мешканців Вовчанської громади залишилися без газу.

Як планується вирішувати цю проблему, чиновники повідомлять згодом.

Газ у Вовчанськ поставляється через російське місто Шебекіне. За більш як 30 років незалежності альтернативну гілку не проклали.

Наприкінці 2019 року тодішній голова обладміністрації Олексій Кучер припускав, що Вовчанськ може залишитися без опалення і збирався наполягати на будівництві газопроводу у Вовчанську. Місцева громада готувалася до можливого припинення газопостачання з РФ з 1 січня 2020 року: там максимально посилювали зовнішні електромережі, а об'єкти соціальної сфери перевели на опалення з котелень, що працюють на альтернативних видах палива. Пізніше Міненергетики та "Нафтогаз" заявили про досягнуті домовленості з Росією щодо продовження транзиту газу.

Минулого тижня директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної військової адміністрації Сергій Магдисюк знову нагадав про проблему російського газу у Вовчанську. При цьому він зазначив, що у випадку НП у місті є котельні, які працюють на альтернативних видах палива, і якщо раптом газу не буде, соціальні установи та 40 житлових будинків будуть із теплом.