До харківських магазинів можуть потрапити небезпечні лайми. До Держпродспоживслужби надійшло повідомлення про те, що в лаймах, які надійшли в Україну з Бразилії, може бути диметоат.

Експортером є Brasfresh Importacao E Exportacao LTDA, Brazil. Оптовиком – Anaco Greeve International, Netherlands. Одержувачем – ТОВ “ТС ПЛЮС”, вул. Краснова, 24, м. Київ, партія № BY230013.

Якщо такий вантаж буде виявлено, оператори ринку зобов'язані звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (електронна адреса: gudpss@kh-consumer.gov.ua) або структурних підрозділів служби.

Диметоат – це пестицид, який використовується для боротьби з комахами та іншими шкідниками у сільському господарстві, а також у міських умовах для боротьби з комарами та іншими комахами.

Диметоат є високотоксичною речовиною, яка може негативно впливати на здоров'я людини. Вдихання диметоату або контакт із ним через шкіру може викликати різні несприятливі ефекти на здоров'я, такі як:

  • отруєння нервової системи, що може призвести до головного болю, запаморочення, нудоти, блювання, судом та інших симптомів;
  • токсичний вплив на репродуктивну систему, включаючи порушення роботи гормональної системи та зниження сперматогенезу;
  • подразнення легких та дихальних шляхів, що може призвести до кашлю, утруднення дихання та інших проблем з диханням.

Із Бразилії до України вже потрапляли небезпечні продукти. У горіхах, що надійшли з цієї країни, було виявлено підвищений рівень афлатоксинів.