У рибних консервах, що експортувалися з Харкова до Польщі, виявили перевищення допустимого рівня бенз(а)пірену – хімічної сполуки, що вважається канцерогеном. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі Харківської області.

Небезпечні консерви – це копчені бички в олії – експортувалися з одного з рибоконсервних заводів Харкова до Польщі. Бенз(а)пірен відноситься до поліциклічних ароматичних вуглеводнів. Вони поширені в навколишньому середовищі і є комбінацією так званих бензольних кілець, зчеплених між собою. Це – канцерогени, тобто речовини, що викликають рак. Джерелами забруднення бенз(а)піреном є асфальт, вихлопи з автомобілів, літаків, продукти горіння, наприклад, коли коптять шашлики. Чим більше місто, чим загазованіше повітря, тим вищий рівень бенз(а)пірена в середовищі.

За словами експертів, ця речовина накопичується в організмі і не розкладається. Щоб зруйнувати ці бензольні кільця, потрібна температура під 1300 С, тому в організмі бенз(а)пірен не руйнується та накопичується у жирових тканинах. Його накопичення може призвести до раку, наприклад, раку молочної залози.

До рибних консервів взагалі варто ставитись з підвищеною обережністю, як і до копченої риби. Копчену рибу бажано не купувати "з рук", а лише в магазинах, а консерви обов'язково перевіряти на наявність здуття, дивитися термін придатності. Саме рибні консерви та копчена риба є найнебезпечнішими продуктами з погляду можливого зараження ботулізмом. Торік у Харківській області від ботулізму постраждали чотири особи. Загалом по Україні 2021-го на нього захворіло 98 людей, десять із них померли. Важливо пам'ятати, що ботулотоксин, один із найсильніших у природі отрут, - не змінює ні смаку, ні запаху, ні виду їжі.