Бюджети багатьох місцевих громад значно скоротяться. 8 листопада Верховна Рада України схвалила в цілому законопроєкт, яким податки на доходи військових перенаправлять до держбюджету. Раніше цей податок надходив до місцевих бюджетів і складав значну частинну доходів місцевих громад.

Золочівська громада

Зокрема, у бюджеті Золочівської громади із 132 млн грн власних коштів ПДФО від військових складав 60 млн грн., пише “Суспільне”. Заступниця керівника Золочівської селищної громади Оксана Верхогляд називає втрату цієї частини надходжень великим шоком.  

У громаді зруйновані чи пошкоджені 13 з 16 шкіл, лікарні і приватні будинки. Їх відновлення тепер - під питанням.

“Наступного року буде бюджет виживання, і, чесно кажучи, ми не розуміємо точно, як це буде. Є надії на допомогу міжнародних донорів, тільки так, тому що власних доходів, з працівниками нашими розглядаємо перспективи, - їх немає”, - каже Оксана Верхогляд.

У громаді залишаються недоступними понад 30% землі для обробітку, її власники звільнені від земельного податку. Відповідно, кілька видів доходів - податок на нерухомість, орендна плата, ПДФО від людей, які б отримували орендну плату за свої паї від сільгоспвиробників, - також до бюджету не надходять.

З отриманих від військового ПДФО 60 млн грн. Золчівська громада надали допомогу військовим підрозділам на 20 млн грн.

Оксана Верхогляд каже, що керівництво громади спілкувалося з командирами підрозділів. Вони з сумом сприйняли зміни законодавства, тому що всі їхні потреби місцева громада могла забезпечити швидше: купити запчастини до машин, телекомунікаційне обладнання, рації. 

За даними чиновниці, замість 60 млн грн. громада отримає державну дотацію у розмірі 6 млн грн.

Дергачі

Голова Дергачівської міської військової адміністрації Вячеслав Задоренко повідомив, що майже 70% бюджету громади складали надходження від ПДФО військовослужбовців. Це більше 100 мільйонів гривень. У громаді урізають програми розвитку критичної інфраструктури. Доведеться згорнути програму допомоги відбудови житла для місцевих мешканців з місцевого бюджету і програми допомоги військовослужбовцям. Хоча раніше військовим передавали трактори, різне обладнання, закупали ретранслятори, старлінки, холодильники, телевізори, спеціальні ноутбуки, речі і багато чого іншого.

Також будуть зменшені соціальні програми, підтримка комунальних підприємств.

Харків

Про значні втрати казав і мер Харкова Ігор Терехов. За його даними, місто втратить 3,4 млрд грн., або 22% дохідної частини бюджету.

Але радниця з муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу програми "U-LEAD з Європою" в Харківській області Марина Гончаренко каже, що громади Харківщини не надто залежали від податків з військових: тільки 8 громад із 56 мають питому вагу військового ПДФО більше 10%.

По країні вцілому із майже 1500 бюджетів  1020 мають менше 10% питомої ваги військового ПДФО, а половина з них взагалі не мають надходжень від військового ПДФО.

Також для громад передбачені державні дотації. На 2024 рік вони заплановані в обсязі 33,4 млрд грн.