Харків'яни можуть отримати допомогу від ООН. Представник благодійного фонду "Право на захист" Марина Орехова розповіла "Суспільному", як подати документи на допомогу та скільки триватиме програма.

Програма від Агентства ООН у справах біженців

Агентство ООН у справах біженців надає грошову допомогу у розмірі 2220 грн. на одну особу. Максимальний термін отримання допомоги за програмою - шість місяців (якщо людина подала заявку до 1 вересня, якщо пізніше - інформацію потрібно уточнювати в Telegram-каналі проекту). Тобто за цей час людина може отримати близько 13 тис. грн.

Допомогу за програмою можуть отримати:

  • переселенці;
  • постраждалі внаслідок воєнних дій від 24 лютого;
  • люди, які повернулися додому після вимушеного від'їзду в іншу область/країну через воєнні дії від 24 лютого,

якщо

  • родина тільки з одним з батьків, одним або більше дітьми молодше 18 років або з людьми похилого віку;
  • прийомна родина;
  • родина з одним або декількома людьми з інвалідністю;
  • родина, яку очолює самотня людина похилого віку.

Повний список критеріїв можна переглянути тут.

Збирають інформацію на отримання грошової допомоги у ЦНАП Харкова. Записатися в електронну чергу можна за посиланням.

У Telegram-каналі можна відстежувати роботу мобільних груп, які також допоможуть отримати гроші.

Як зазначила представниця фонду, зараз за програмою від УВКБ ООН у Харківській області зареєстрували понад 19 тис. людей.

Програма від HIAS

За програмою грошової допомоги від благодійної організації HIAS можна отримувати 2220 грн щомісяця протягом трьох місяців. Максимальна сума виплати за цей період на одну особу становить 6660 грн.

Хто може отримати таку допомогу:

  • сім'ї ВПО, які були переміщені протягом останніх 30 днів;
  • постраждалі від обстрілів домогосподарства, сім'ї, які залишилися без члена сім'ї або залишилися без засобів до існування;
  • ВПО або люди, які перемістилися більше 30 днів тому, мають дохід менше 5400 грн на особу (за останні три місяці) і відповідають хоча б одному з критеріїв уразливості, які можна переглянути за посиланням.

Із заявкою на цей вид допомоги не можуть звертатись сім'ї, які вже отримували виплати від інших міжнародних організацій.

Подати документи на отримання допомоги можна у Чугуєві за адресою: вул. Гвардійська, 20 (з 8:00 до 15:00 до 27 листопада).

Марина Орехова пояснила такий вибір міста тим, що в Чугуєві багато переселенців, які потребують допомоги. Також по області діятимуть мобільні групи. Відстежувати новини та просування черги на отримання грошей можна у Telegram-каналі.

Обидва проекти діятимуть до кінця року, але фонд сподіваються на продовження програм.

Які виплати ще можуть отримати харків'яни

Жителі Харківської області, які мешкають на нещодавно звільнених територіях, мають право на 1200 гривень допомоги від держави. Обласна влада спільно з владою громади перевіряє та затверджує списки, вони можуть доповнюватись. Самі виплати здійснює "Укрпошта".

Віце-прем'єр Ірина Верещук аносувала додаткову грошову допомогу у розмірі 2200 гривень, яка виплачується з листопада.

Окрім цього, жителі Харкова та області продовжать отримувати виплати ВПО. Їхній розмір - по 2 тис. гривень щомісяця на дорослого та по 3 тис. гривень - на дитину.