У Харківській області на фугасній міні підірвалася машина розмінування Armtrac 400. Про це повідомили в облуправлінні ДСНС.

Armtrac 400 - найбільший і найефективніший транспортний засіб для розмінування у своєму класі. Загальна вага машини - понад 10 тонн, а максимальна швидкість - 7 км/год. Машина може працювати дистанційно. Керувати нею можна і вручну - всередині броньованої та звукоізольованої кабіни. Потужність Armtrac 400 дає змогу зачищати понад 2,4 тисячі кв.м/год. Машина знешкоджує вибухонебезпечні предмети на глибині 55 см, а надійна конструкція оберігає її від протитанкових мін вагою до 10 кг.

НП сталася, коли машина розміновувала лінії електропередач на звільненій території. Armtrac 400 наїхала на протитранспортну фугасну міну.

В облуправлінні ДСНС зазначили, що росіяни залишили на території області безліч подібних боєприпасів. Вони становлять небезпеку для людей, оскільки їх часто встановлювали з мінами-пастками, які можуть вибухати від малої ваги.

Рятувальники закликають дотримуватися правил безпеки, не чіпати підозрілі предмети, а в разі їх виявлення - телефонувати за номером 101.

За даними ХОВА, за час війни на вибухонебезпечних предметах у Харківській області підірвалися 243 людини, з яких 19 дітей. Ще 45 людей загинули, зокрема 1 дитина.

На початку грудня голова ХОВА Олег Синєгубов заявив, що масштабне розмінування в Харківській області призупинили через погіршення погоди. Тепер сапери шукатимуть снаряди за заявками громадян.