Понад 35 мешканців села Чорне в Куп'янському районі прийняли колективне рішення евакуюватися після авіаударів. Про це розповів голова благодійної організації "Координаційний гуманітарний центр" Євген Коляда, який координує евакуаційну роботу в регіоні, пише "Думка".  

16 лютого РФ завдала два удари по цьому населеному пункту, у результаті яких загинуло троє людей. 17 лютого росіяни скинули на село ще 6 авіабомб.

За словами Коляди, люди, які залишилися в цьому селі, спілкуються між собою - і після масованих обстрілів разом прийняли рішення виїхати. Таку евакуацію волонтер називає ситуативною. До війни в Чорному було близько 400 мешканців.

Зараз евакуація відбувається здебільшого з Куп'янського напрямку, із Вовчанської громади, із прифронтових сіл, які знаходяться на лівому березі Осколу, а також із населених пунктів, що наближені до кордону з Росією.

Він розповів, що основним напрямком для евакуації залишається Харків, де працює вся належна інфраструктура. Людей розміщають у місцях тимчасового проживання, ім надається гуманітарна допомога, техніка, побутові речі. Також надається допомога у відновлення документів, вирішенні юридичних питань, доступна психологічна підтримка. Відкриваються дитячі центри та хаби, щоб почалася соціалізація дітей.

Влада, у свою чергу, продовжує рекомендувати евакуацію з небезпечних районів області. Очільник ХОВА не виключив примусової евакуації з Куп’янського району. У листопаді в Купянському районі вже проводили примусову евакуацію з 66-ти населених пунктів. Тоді вивезли 296 дітей.

Для охочих евакуюватися працює безкоштовна цілодобова гаряча лінія: 0-800-33-92-91.