На продовження будівництва Харківського метрополітену в держбюджеті буде закладено 722 млн грн. Про це йдеться в пояснювальній записці до проєкту держбюджету на 2024 рік, який уже подано на розгляд до парламенту.

Ще до війни в Харкові планували побудувати дві станції метро на Олексіївській лінії в бік аеропорту - "Державинську" і "Одеську", а також Олексіївське електродепо, яке буде підземним. До будівництва мали приступити навесні 2022 року, але через повномасштабне вторгнення проєкт зупинився.

Станція "Державінська" буде розташована на проспекті Гагаріна, біля перетину з вулицею Державінською. Це буде станція дрібного закладення, колонного типу.

Станція "Одеська" буде розташована на проспекті Гагаріна в районі перетину з вулицею Одеською та проспектом Героїв Сталінграда.

У 2023 році з держбюджету на будівництво метро в Харкові виділяли субвенцію в розмірі 1,52 млрд грн. Це були кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку.

Крім того, у міський бюджет Харкова на 2023 рік на утримання і розвиток метрополітену закладали 350,2 млн грн.

Крім Харкова, гроші з держбюджету на будівництво метро отримає і Дніпро. Місту планують виділити на завершення будівництва підземки 549 млн грн.