Боржників у Харкові не будуть відключати від комунальних послуг, але борг за послуги буде зберігатися. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив мер міста Ігор Терехов.

"Триває війна, і ми чудово розуміємо, що в багатьох сьогодні скрутне фінансове становище. Деякі люди не в змозі зараз оплачувати комунальні послуги", - сказав Терехов.

З початком війни у Харкові була скасована оплата комунальних послуг: за період із 24 лютого до 1 червня 2022 року усі нарахування за послуги ЖКГ були списані. Із червня 2022-го харків'яни мають cплачувати за комуналку.

В Україні в цілому діяв мораторій на відключення світла та нарахування пені за борги з комуналки, але наприкінці грудня-2023 Кабмін його скасував. Винятком є лише зона активних бойових дій. У Харківській області вже почали лунати заяви про можливі відключення боржників: зокрема,  планують відключати абонентів з боргами у Первомайському та Чкаловській громаді.

На середину січня 2024 року у Харківській області 77% населення мали борги за енергопостачання. Відключати світло за борги поки що не будуть, заявили в "Харківенергозбуті", тому що майже вся область віднесена до територій, де ведуться бойові дії. Виняток – Красноградський район.

На окупованих територіях плату за житлово-комунальні послуги нараховувати заборонено, починаючи з дати окупації.