У Харкові накрили виробництво паленого віскі. Про це повідомили у прокуратурі.

Розслідування встановило, що у квітні 2021 року батько зі своїм сином та їхнім спільним знайомим організували незаконну схему заробітку.

Вони купували незаконно виготовлений етиловий спирт, частину якого продавали оптовим покупцям. З іншої частини група виробляла алкогольні напої під виглядом відомих українських та іноземних брендів. Продукцію ділки виробляли та зберігали у складських приміщеннях на території Харкова та області. На початку червня 2022 року правоохоронці провели обшуки. На складах знайшли та вилучили майже 5 тис. літрів спирту, понад 22 тисячі пачок цигарок, обладнання та сировину для виготовлення спирту, балони та фільтри, цукрові ароматизатори тощо на загальну суму понад 4 млн. гривень.

Справу розглядатимуть у Ленінському районному суді Харкова за фактом та збутом незаконно виготовлених алкогольних напоїв, спирту етилового, незаконного виготовлення алкогольних напоїв, вчинених у складі організованої групи (ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28) ч.2 ст.204 КК України).

В одній із громад Харківської області взагалі запровадили сухий закон. Йдеться про Вільхуватську громаду Куп'янського району, де заборонили продавати алкоголь, у тому числі пиво та слабоалкогольні напої. На початку вторгнення військ РФ в Україну в Харкові та області також діяла заборона на продаж алкоголю. Потім обмеження зробили менш жорсткими. Зараз у Харкові можна з 8 до 20 години купити алкоголь у магазинах, а з 8 до 22 години – у кафе, ресторанах та барах.

Багато хто вважає повну заборону продажу алкоголю недоцільною саме через те, що в такому разі активізуються продавці "паленого" алкоголю, яким можна отруїтися на смерть.

Як відрізнити справжній алкоголь від підробки

Фахівці рекомендують купувати алкоголь лише у спеціалізованих магазинах чи у великих супермаркетах. Там не замовлять товар у неофіційного дилера, крім того, покупець може попросити сертифікат на товар.

Також варто звернути увагу на:

  • вид пляшки – етикетку: наскільки рівно та акуратно вона наклеєна, наявність акцизної марки. Для офіційно ввезеного імпортного алкоголю також важлива наявність L-коду. Цифри після літери L означають: перша цифра – рік випуску, наступні три - поточний день цього року,
  • колір - якщо йдеться про віскі, його правильний колір - від світло-жовтого до темно-коричневого. Неприпустима наявність осаду, крім дорогих нефільтрованих сортів за низької температури, колір має бути прозорим,
  • збовтування - найпростіший спосіб обчислити якісний віскі - збовтати пляшку. Пухирці повинні бути великими, а краплі по стінках повинні стікати повільно.