Водіїв  Харкова та області попереджають про різке погіршення погоди сьогодні та про небезпеку на дорогах у зв’язку з цим. За прогнозами синоптиків, увечері на Харківщині буде спостерігатися надзвичайне погодне явище - крижаний дощ при температурі від -3°С до 0°С. Наслідком цього стане ожеледиця.

Крижаний дощ — це тверді опади, що випадають при мінусовій температурі повітря (найчастіше 0 ... -10°С, іноді до -15°С) у вигляді твердих прозорих кульок льоду діаметром 1-3 мм. Всередині кульок знаходиться незамерзла вода. Падаючи на тверду поверхню, кульки розбиваються на шкарлупки, вода витікає, і утворюється ожеледь.

Служба автомобільних доріг у Харківській області просить дотримуватись правил дорожнього руху та безпечної дистанції, бути пильними на дорогах.

Для звернень громадян дія єдина цілодобова «гаряча лінія» при Укравтодорі: +38 067 400 60 80.

Кліматологи стверджують, що все частіша поява не характерних для нашого клімату явищ на кшталт крижаного дощу пов’язана із глобальними змінами клімату, а саме з глобальним потеплінням, і кількість таких явищ буде лише збільшуватися. Раніше взимку спостерігалася постійна температура нижче нуля, зараз вона коливається від мінусової до плюсової, що і викликає певні нехарактерні для зими природні явища. Перш за все, це:

  • крижані дощі;
  • зимові тумани – утворюються, коли вдень надходить тепле і вологе повітря, вночі температура знижується, і в повітрі конденсуються крапельки;
  • зменшення кількості морозних днів;
  • скорочення періоду, коли є стійкий сніговий покров;
  • екстремальна кількість «одноразових» опадів: замість довгих «грибних» дощів – зливи з градом величезного розміру, замість звичайного снігопаду – снігові замети;
  • середня швидкість вітру знижується, зате зростає кількість шквалів, буревіїв, смерчів;
  • влітку пилові бурі та посуха бувають навіть на півночі країни.