До Харкова йде аномальне тепло. Замість звичних хрещенських морозів синоптики прогнозують цього тижня підвищення температури повітря до плюс семи градусів.

16 січня, понеділок

У перший день тижня температура триматиметься ще нижче за нуль. Зранку -4°, вдень -1°. Мінлива хмарність, без опадів.

17 січня, вівторок

Вівторок також розпочнеться з легкого морозу – до -3°. Але надвечір температура підніметься до +2°. Небо буде вкрите хмарами, опади не очікуються.

18 січня, середа

Уночі буде дощ, але до ранку він закінчиться. Потепління продовжиться. Ранок розпочнеться з +1°. Вдень термометр покаже +5°. Хмарно. День та вечір пройдуть без опадів.

19 січня, четвер

Водохреща. Цей день деякі люди традиційно відзначають купанням у крижаній ополонці. Проте цього року у день Хрещення Господнього термометр покаже вранці +3°, а вдень +7°. З самого ранку небо має бути ясним, увечері погода може змінитися і стати хмарною. Без опадів.

20 січня, п'ятниця

"Спека" (за січневими мірками, звичайно ж) почне спадати. Вранці – 0°. Вдень до +4°С. Зранку – хмарно. Без опадів.

21 січня, субота

На вихідних у город почне повертатися традиційніша для харківських широт зима – від -3° до 0°. Увечері небо буде вкрите хмарами. Без опадів.

22 січня, неділя

Вранці термометр покаже -5 °, вдень - 0 °. З ранку й до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Без опадів.

Цього року січень у Харкові ознаменувався значними перепадами температури. Максимум був зафіксований 2 січня - +10,3 °, мінімум - 8 січня, коли стовпчик термометра опустився до -17,6 °.

Норма середньомісячної температури січня для Харкова – мінус 4,5 °. Цей показник вираховувався за результатами щорічних спостережень із 1936 по 2023 роки.

Фактична температура місяця 2023 року на 16 січня – мінус 3,8°. Відхилення від норми становило +0.7 °. Незважаючи на те, що місяць почався з досить теплих для зими днів, коли температура трималася на рівні 5-10 градусів тепла, поточний січень за загальним показником трохи прохолодніше за кілька попередніх. 2022-го відхилення від норми склало плюс 1,2°, 2021-го - плюс 2°, 2020-го - плюс 4,5°.

За даними Національного центру атмосферних наук Університету Редінга (США), останні роки світ переживає період інтенсивного глобального потепління.

Зміну середньорічної глобальної температури з 1901 року можна відстежити на зображенні кліматичних смуг, винайдених професором університету Едврдом Хокінсом. Хокінс використовував червоні кольори для спекотніших років, сині – для холодніших, щоб чітко показати, як різко піднялася температура через кліматичні зміни.

EUROPE-Ukraine-1901-2021-BK-withlabels