14-річний підліток підірвався в селі Кам'янка Ізюмського району на міні "Пелюстка", повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Хлопчик збирав металобрухт із батьком. Постраждалого доставили в лікарню. У нього мінно-вибухова травма і поранення правої стопи, уточнили в ДСНС.

"Пелюстка" - це неофіційна назва протипіхотної фугасної міни ПФМ-1. Назву міна отримала через схожість із листом дерева. Зазвичай "Пелюстка" зеленого або оливкового кольору, через що її складно помітити в траві. Вибух відбувається, коли людина наступає на міну або на неї наїжджає транспорт. Мінування "Пелюстками" проводиться дистанційно: касети з мінами розкидаються з літаків. Застосування таких мін заборонено міжнародною конвенцією.

Харківщина - один із найбільш замінованих регіонів у країні. Частина області була окупована, на багатьох ділянках велися бої. Повідомлення про підриви на мінах надходять щотижня. Чимало подібних НП відбувається в Ізюмському районі, частина якого перебувала під окупацією минулого року. 

13 жовтня в Ізюмському районі на протитанковій міні підірвався бензовоз, який мав заправляти сільгосптехніку. 61-річний водій загинув на місці. 12 жовтня в тому ж районі на протипіхотній міні підірвався 47-річний директор фермерського підприємства. 

Як діяти при виявленні мін?

При виявленні предметів, схожих на вибухонебезпечні, потрібно дотримуватися правил обережності:

  • не підходьте і не чіпайте такі предмети;
  • негайно повідомте про знахідку за телефонами 101 і 102, але не поруч зі знахідкою - вона може спрацювати дистанційно;    
  • до прибуття поліції та рятувальників не пускайте нікого в потенційно небезпечну зону.