В Ізюмському районі Харківської області на протипіхотній міні підірвався директор фермерського підприємства. НП сталася 12 жовтня в полі біля сіл Явірське та Вовчий Яр, повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

47-річний аграрій отримав вибухові травми, його госпіталізували. Зараз медики надають йому всю необхідну допомогу.

За даними "Суспільного", постраждалий - власник поля, де стався підрив. За словами голови місцевої громади, хоча ця територія не була окупована, але тут проходила лінія розмежування, тому часто знаходять різні боєприпаси.

В облуправлінні ДCНС розповіли, що, за попередніми даними, фермер натрапив на російську протипіхотну міну ОЗМ-72.

ОМЗ-72 - осколкова загороджувальна міна, призначена для ураження піхоти. Такий боєприпас ще називають "відьмою" або "жабою" - через те, що під час спрацьовування детонатора бойова частина міни підскакує на висоту близько 60-80 см і вибухає. ОМЗ-72 розробили в СРСР і прийняли на озброєння 1973 року.

Наразі вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України.

Жителів області закликають пам'ятати про смертельну небезпеку, не відвідувати поля, ліси, узбіччя доріг, береги водойм та інші потенційно заміновані місця.