Житель Харківської області став найманцем "Вагнера" ​​та воював на боці РФ. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

Відомо, що 39-річний мешканець селища Васищеве у 2014 році вступив до так званої ротно-тактичної групи "Карпати", що входить до складу ПВК "Вагнер", найманці якої проводять диверсії в тилу української армії. Пізніше у Краснодарському краї РФ, де базувалася рота, чоловіка призначили на посаду стрільця.

"Вагнерівець" воював на боці країни-агресора на тимчасово окупованих територіях Донбасу, а після 24 лютого перебазувався на Харківський напрямок.

За інформацією правоохоронців, у 2015 році за відданість окупантам донецька "влада" нагородила чоловіка нагрудним знаком "Георгіївський хрест Донецької Народної Республіки". А на його сторінці у соцмережі, забороненій в Україні з 2015 року, серед друзів - бойовики "ДНР", "ЛНР" та інші "вагнерівці".

Стрілку заочно повідомлено підозру за фактом участі у діяльності незаконного збройного формування (ч. 2 ст. 260 КК України).

ПВК "Вагнер" - російська приватна військова компанія, створена у 2013 році, її керівник - Євген Пригожин. "Вагнер" не значиться ні в силових відомствах, ні в реєстрі юридичних осіб, а її бійці відсутні у формулярних списках особового складу. Нещодавно російські паблики опублікували фрагмент відеозапису розмови Пригожина із чотирма бійцями ПВК із числа колишніх в'язнів, які втратили кінцівки у боях в Україні.

"Зараз запротезуємося, що далі? - запитав їх Пригожин. - До нас? Правильно. З ПВК "Вагнер" можна виїхати тільки на пенсію по старості, або в цинковій труні. Інші всі повертаються".

"Вагнерівці" після Сирії беруть активну участь у військових діях в Україні. Днями СБУ повідомило про взяття в полон чотирьох диверсантів ПВК у Харківській області.

Знайшли "вагнерівців" за допомогою квардрокоптера, оснащеного відеокамерою. При захопленні одного з диверсантів було вбито, чотирьох вдалося взяти в полон. Серед них - і командир ДРГ, який під час допиту розповів про місця, де катували мирних людей. Хід операції було знято на відео за допомогою квадрокоптера. Судячи з кадрів, диверсанти засіли у приватному будинку. Співробітники СБУ обстріляли будинок із бронемашини, після чого розпочали штурм будівлі. У затриманих відібрали автомати Калашнікова та гранатомети, а також документ на ім'я громадянина РФ.