Вміст нафтопродуктів у річці Немишля в Харкові перевищує норму в 95 разів. Про це повідомила керівник Державної екологічної інспекції в Харківській області Ольга Кузнєцова, пише "Суспільне".

Концентрація нафтопродуктів у трьох інших харківських річках - Харків, Лопань, Уди - перевищує норму в 7-8 разів. 

Нафтопродукти потрапили в річки після ударів по Харкову безпілотниками 9 лютого, коли було уражено нафтобазу в Немишлянському районі. Розлилося 3 тис. тонн нафтопродуктів. Паливо потрапило в річку Немишлю, а з неї в річки Харків, Лопань та Уди. Екоінспектори виявили велику нафтову пляму на річці Уди в районі селища Хорошеве. Також забруднені 10 тис. кв. метрів ґрунту.

Фахівці намагаються зупинити рух нафтопродуктів, щоб вони не потрапили до питних водозаборів Луганщини та Донеччини. 14 лютого були встановлені бони на річці Немишля, тому що там є основні потоки викидів усіх нафтопродуктів. Загородження триматиметься на воді й заблокує нафтові плями. Потім мають спрацювати сорбенти - спеціальний порошок, який розчиниться і перетвориться на суміш. Його зберуть разом із нафтопродуктами. Наразі очікується підвезення сорбентів. 

Суму збитків від розливу нафтопродуктів ще не встановлено. За оцінкою Кузнєцової, збитки будуть великими, бо площа забруднення, за попередніми даними, становить близько 780 тисяч кв. метрів поверхні води. 

Місцевих жителів і працівників підприємств закликають не користуватися річковою водою в місцях забруднення нафтою і не ловити рибу до повного очищення.

Фактів задухи або загибелі риби в забруднених річках Харківщини немає, розповів тимчасовий виконувач обов'язків начальника управління Харківського рибоохоронного патруля Володимир Дріль.