41-річний мешканець Вовчанська зливав росіянам оборонні позиції українських військ на кордоні з РФ. Про це повідомили в прокуратурі.

За даними слідства, у липні 2023 року представник ФСБ РФ через телеграм звʼязався з мешканцем Вовчанська, завідуючим господарством в одному з місцевих медичних закладів, та запропонував йому співробітництво за гроші. 

Чоловік погодився. У цілях конспірації він обрав собі оперативний псевдонім Лексус. 

Чоловік надсилав росіянам інформацію про місцезнаходження українських військових та напрямки руху техніки на території Вовчанської громади, ставлячи відповідні відмітки на гугл-мапах, зливав місця базування підрозділів СБУ та Національної поліції України поблизу кордону з РФ, корегував вогонь, звітуючи про наслідки обстрілів з боку РФ.

Правоохоронці виявили 35 епізодів злочинів. Чоловіка затримали у Вовчанську в листопаді 2023 року. Під час обшуків вилучено телефон, в якому містилась переписка з російським куратором.

Розслідування завершено. Чоловіка судитимуть у Чугуївському міському суді Харківської області. За ч. 2 ст. 111 КК України йому загрожує довічне позбавлення волі.