Під час окупації окремих територій України багато магазинів розграбовано і зруйновано військами РФ. Тепер рітейлери повертають до роботи магазини, які постраждали від дій окупантів.

Велика епоха відродження ще попереду, проте вже зараз є приклади того, як ритейл повертається на роботу. RAU підготувала огляд мереж, що відновлюють свої магазини, зокрема у Харкові та Харківській області.

EVA

Найбільша національна мережа магазинів краси та здоров'я EVA поступово відновлює діяльність магазинів на територіях, що знаходились у зоні бойових дій та були звільнені від російських окупантів. Знову запрацювали 27 магазинів у Харківській області: 25 із них у самому Харкові та ще по одному – у Слобожанському та Пісочині.

Епіцентр

У Харкові дін із "Епіцентрів" потрапив під обстріл. Ще один ТЦ було пошкоджено у Києві. У Чернігові, Маріуполі та Бучі "Епіцентри" були просто знищені.

Але в компанії обіцяють відновити усі торгові центри країною.

Мережа торгових центрів Епіцентр обрала собі курс економічного фронту країни. Ми обов'язково відбудуємо усі зруйновані торгові центри. А як символ національного відродження та пам'яті про захисників висадимо алею червоної калини у Бучі”, - заявили в компанії.

Jysk

25 серпня відновив роботу магазин Jysk у Харкові на пр. Героїв Харкова, 274-В у ТЦ Захоплення. Магазин відкрився 16 грудня 2021 року та встиг попрацювати менше двох місяців. У ході війни прилетіло до даху і фасад ТЦ. Сам магазин був частково зруйнований, але після відновлення знову відчинив свої двері для покупців.

Алло

Харківський ТРЦ Nikolsky був відкритий у травні 2021 року, а вже 9 березня 2022 року він потрапив під удар російської ракети. Серед рітейлерів, які зазнали значних пошкоджень, був магазин "Алло", в якому сталася пожежа.

Поступово ТРЦ відновлює роботу: вже відкрито підземний, частково перший та другий поверхи, а з 1 жовтня відновив роботу та магазин “Алло МАХ“ у Nikolsky, в якому було проведено косметичний ремонт, оновлено вітрини, встановлено відеоспостереження, завезено повний асортимент товарів. Команда магазину не змінилася та знову вийшла на роботу.

Це буде 13 магазин групи компаній Алло, який відновить роботу в Харкові. У жовтні відкриються ще три точки.

АТБ

Збитки найбільшої в Україні мережі магазинів АТБ у Forbes оцінюють на суму близько 200 млн. доларів. Станом на серпень 103 дискаунтери АТБ перебували у зоні бойових дій, 170 – тимчасово призупинили роботу, ще 112 – опинилися на тимчасово захоплених територіях.

Проте компанія з першого дня вторгнення продовжувала працювати усюди, де це було можливо, і вже до кінця травня відновила роботу понад 1000 магазинів. Насамперед, почали працювати тимчасово закриті дискаунтери у Харківській, а також у Київській, Черкаській, Чернігівській, Сумській областях.

Джерело