Українську інженерно-педагогічну академію приєднали до Харківського національного університету імені Каразіна. Про це повідомили в ХНУ.

На базі УІПА та її структурних підрозділів у складі ХНУ створять:

  • навчально-науковий інститут "Українська інженерно-педагогічна академія";
  • навчально-науковий професійно-педагогічний інститут (Бахмут);
  • Кадіївський навчально-науковий інститут гірничих та освітніх технологій.    

УІПА, заснована 1958 року як Український заочний політехнічний інститут (УЗПІ), займалася інженерно-педагогічною освітою. До складу академії входили два навчально-наукових інститути і два факультети. У виші до війни навчалося 10 тис. студентів. Академія мала чотири корпуси, три гуртожитки та один стадіон.

На початку 2024 року в УІПА намагалися відстояти право академії на самостійне існування. У січні відбулася зустріч колективу УІПА з ректором, після чого було вирішено направити відповідні листи президенту України, Верховній Раді, прем'єр-міністру, міністру освіти і науки. Крім того, виш розпочав кампанію #збережемоУІПА в інтернеті.

Але 13 лютого Кабмін ухвалив рішення про приєднання УІПА до ХНУ. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив, що УІПА через брак ресурсів не може розвивати свою основну діяльність - готувати майстрів для закладів профтехосвіти. У МОН назвали УІПА "одним із найслабших вишів Харкова"

Також до ХНУ планували приєднати Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди. Колектив педуніверситету виступав проти. У МОН поставили проєкт приєднання на паузу.