Російські війська можуть бити по енергетичних об'єктах у Харківській області. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Губернатор послався на дані розвідки. Він додав, що відбудеться засідання Ради оборони регіону, на якому розглянуть готовність "Пунктів незламності", координацію дій екстрених служб і штабів на випадок блекаутів, готовність регіону до аварійних дій у разі пошкодження тепломереж.

Тактику атак на енергоструктуру російські війська застосували наприкінці 2022 року - на початку 2023-го. Харківська область, як і решта регіонів України, пережила кілька блекаутів, коли світла не було до доби і більше. Одночасно зі світлом пропадали опалення і вода. У Харкові та області масово створювалися "Пункти незламності", де люди могли обігрітися, зарядити гаджети. Магазини, аптеки, лікарні оснастили генераторами. 

У цьому опалювальному сезоні блекаутів у регіоні ще не було, але масовані обстріли населених пунктів тривають. Зокрема, з 29 грудня по 2 січня Харків зазнав серії ракетних ударів. Постраждали десятки житлових будинків, готель, лікарні, кілька людей загинули, десятки дістали поранення.

Мер Харкова Ігор Терехов заявляв, що місто готується до можливих тривалих відключень світла. На час блекаутів готові працювати близько 1,1 тис. магазинів, сотні аптек і заправок. "Пункти незламності" в Харкові одноразово можуть розмістити до 300 тис. осіб.