На Харківщині збирають тіла російських солдатів. Подробиці “Суспільному” повідомив військовий із позивним "Юрист".

"Юрист" працює у групі, яка займається пошуком та ідентифікацією тіл російських військових на Куп'янському та Ізюмському напрямках, а також в інших частинах Харківщини.

Тіла загиблих збираються для ідентифікації. У цю процедуру входить опис тіла, складання акта та взяття зразків ДНК. Це необхідно для подальшого подання документів для міжнародного трибуналу в Гаазі.

З екіпірування загиблих "Юрист" робить висновки про якісний склад російських окупаційних військ в останні місяці. Здебільшого це вже не кадрові військові, а мобілізовані чи бійці приватних військових компаній. За оцінкою “Юриста”, військові погано підготовлені, це “маса людська, що вони (керівництво РФ – ред.) просто пускають, щоб завалювати нас людським ресурсом”. Військові одягнені погано, у багатьох немає штатних берців і штатної форми, частина одягу – цивільна (шкарпетки, взуття, светри). Про приналежність до збройних сил можна дізнатися лише з камуфляжу.

Віковий склад теж змінився: багато мобілізованих та призовників молодшого та старшого віку. Це або недосвідчені бійці, або люди, які проходили військову службу давно, мало що пам'ятають і перебувають у неналежній фізичній формі. Людей середнього віку дуже мало.

"Юрист" розповів, що зараз процес ідентифікації ускладнений, тому що військові РФ у своїх мертвих бійців знімають шеврони, ідентифікатори, забирають документи, які можуть підтвердити належність до того чи іншого підрозділу або дозволити впізнати загиблого. Таким чином, вважає "Юрист", командування РФ намагається приховати втрати та не допустити, щоб тіла загиблих повернулися до РФ. Це робиться для того, щоб мінімізувати обсяги матеріальної компенсації сім'ям загиблих та приховати реальну ситуацію з воєнними втратами від громадськості. У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що станом на ранок 5 січня на території України знищено 109 720 військових РФ.

Для того, щоб приховати втрати, війська РФ завлають по місцях зосередження тіл загиблих ракетних обстрілів.

Однак, повідомив “Юрист”, усі батьки та родичі загиблих військовослужбовців РФ можуть звернутися до українського керівництва, щоб здати проби ДНК та відшукати своїх близьких, а українська сторона робить усе можливе для того, щоб тіла повернулися до рідних до РФ, і цей процес отримав максимальний розголос у світі.