У Шевченковому Куп'янського району знаходять трупи окупантів, яких погризли собаки. Про це "Суспільному" розповів голова громади Валерій Приходько.

"Постійно знаходять трупи, як цивільних людей, так і знаходимо багато покинутих трупів росіян, погризених собаками. Щодо вбивств під час окупації, то сам бачив кров у приміщенні військкомату, у підвалі у приміщенні поліції. Там я знаю, що катували, але це були не основні їхні застінки. Основні були у фермерському господарстві при в'їзді, через які пройшли і мій староста, і начальник поліції Володимир Ярошенко, його там на дибі піднімали. До мене приїжджав директор комунального підприємства "Дворічанське" Дмитро Стоянов. Його катували струмом, він обріс, став худим, але дух його не зламали. Він категорично відмовився з ними співпрацювати та понад 50 днів провів у в'язниці", - розповів Приходько.

За його словами, наразі село поступово повертається до життя. З дня визволення села 10 вересня тут зробили волонтерський хаб. У ньому збирають продукти і звідти перенаправляють на інші території.

"Продуктів, медикаментів достатньо. Гуманітарну допомогу просто нікуди складати. Дуже приємно, що нас підтримує вся Україна. Ось приїхало 10 фур, а потім ще сім. Волонтери з ніг падають, розвантажують. З паливом допомагає Харківська обласна військова адміністрація, ми його раціонально використовуємо для підвезення гуманітарки, для роботи генераторів", - наголосив Приходько.

Він додав, що на території громади зараз є зв'язок, проте немає енергопостачання. Наразі відновлюють лінію Харків-Граково і потім через Шевченкове на Куп'янськ. Від електрики залежить подача води. Наразі воду доставляють працівники ДСНС. Газ у Шевченковому є, працює паспортний стіл: приймає заявки на втрачені паспорти, оформлення нових. Запрацював "Ощадбанк", який надає послуги не лише своєму банку, а й "ПриватБанку" та "Авалю". За словами голови громади, внаслідок бойових дій у селі понад 10 будинків згоріли повністю та є 220 заяв про пошкоджені домоволодіння, з них 180 вже опрацьовано.

Валерій Приходько розповів, що окупанти багато вкрали, починаючи від копаючих тракторів, закінчуючи генераторами, навіть дрібними інструментами. А ось колаборанти з громади втекли з сім'ями, коли росіяни втекли.

"Вони поїхали на територію РФ, але є підозра, що дехто поїде далі, щоб отримати допомогу від Латвії, Литви, Ірландії як біженці. Знаємо, що вже дехто доїхав до Ірландії і тепер розповідає, як "рятували громаду", - заявив Приходько.