У Харкові пропонують зафарбувати мурал із зображенням російського поета Сергія Єсеніна. З такою ініціативою виступили члени руху "Декомунізація. Україна".

Мурал розміщено на стіні будинку №1 на вулиці Єсеніна у Шевченківському районі Харкова.

В адміністрації Шевченківського району відповіли, що у зв'язку з військовим станом пріоритетними для комунальних служб є роботи з аварійного відновлення водопостачання, електропостачання та теплопостачання. Питання про ліквідацію настінної картини може бути розглянуто "після визначення пріоритетних робіт на 2023 рік у рамках відповідного фінансування".

image

Декомунізатори заявили, що тоді самостійно зафарбують мурал.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні відбувається кампанія з тотальної дерусифікації. Вилученню із суспільного простору підлягає все, що пов'язане з історією, культурою чи географією РФ. Зокрема проводиться масове перейменування вулиць та площ, демонтуються пам'ятники діячам культури. Наприкінці 2022 року в Харкові було демонтовано пам'ятник Пушкіну, змінено назву драматичного театру, який мав ім'я цього поета.

Сергій Єсенін вважається найбільшим російським поетом першої чверті XX століття, працював у напрямах новоселянського поезії та імажинізму. З Харковом Єсенін був пов'язаний побічно. Весною 1920 року він відвідав місто. Ця подорож була описана другом поета письменником Анатолієм Марієнгофом у “Романі без брехні”. У Харкові Єсенін та Марієнгоф зустрічалися з Веліміром Хлєбніковим, одним із найвидатніших представників поетичного авангарду, стали організаторами відомої культурної акції – обрання голови земної кулі. У Харківському драматичному театрі відбувся великий поетичний вечір, а на вигадану посаду був обраний майстер абсурдизму поет Хлєбніков.