Мер Харкова Ігор Терехов відкрив другий день роботи Форуму мерів у Женеві (Швейцарія). Захід проводиться Європейською економічною комісією ООН.

У своєму виступі Ігор Терехов навів статистику руйнувань через війну: у місті зруйновано ТЕЦ, водопроводи, медустанови, більше половини шкіл і половина дитсадків. Загальна сума збитків, завданих інфраструктурі міста, вже сягає близько 9,5 млрд доларів.

Мер також розповів, що в Харкові пошкоджено понад 5 тисяч будинків, і 150 тисяч городян залишилися без житла.

Ігор Терехов зазначив, що, незважаючи на війну, необхідно долати труднощі, залучати інвестиції в розвиток Харкова і реалізовувати вже розроблені проєкти. Зокрема, він нагадав, що обговорив відновлення міста з британським архітектором Норманом Фостером.

"Ми сконцентрувалися на створенні Генерального плану розвитку Харкова - над тим, що громада має зробити для відновлення, щоб у місті розвивалися креативні індустрії, IT-технології, стартапи, наукові та індустріальні парки, будувалося модернізоване житло. У нас є пілотні проєкти, і ми хочемо залучити інвесторів для відновлення нашого міста", - зазначив Ігор Терехов.

З трибуни Форуму мерів Ігор Терехов звернувся до міжнародного співтовариства із закликом долучитися до відновлення Харкова, незважаючи на війну.

Також Терехов подякував мерам інших міст за те, що надали прихисток харків'янам, які були вимушені покинути свої домівки через війну.