Жителі Харківської області почали отримувати гроші на ремонт розбитого житла. Заступник голови Ізюмської міської військової адміністрації Максим Стрельник повідомив, що гроші за програмою "єВідновлення" отримав перший житель Ізюма. Йому потрібно замінити розбиті металопластикові вікна у квартирі.

З 1 березня 2022 року протягом приблизно місяця за Ізюм точилися запеклі бої. До вересня 2022 року місто було в окупації.

Багато будинків в Ізюмі зазнали дуже серйозних пошкоджень. Максим Стрельник називає масштаб руйнувань катастрофічним.

Через мобільний застосунок "Дія" і ЦНАП ізюмчани подали приблизно 4 тис. заявок на ремонт і компенсацію. Житло обстежує спеціально створена комісія. До неї увійшли представники місцевих громадських організацій, експерти в галузі будівництва та архітектури, а також працівники муніципалітету.

Розбиті обстрілами будинки розділили на три категорії - за ступенем руйнування. 

До першої категорії потрапляють будинки з мінімальними пошкодженнями. Ремонт у них проводитиметься за державною програмою "єВідновлення". Подати заявку на ремонт власники квартир у таких будинках можуть у застосунку "Дія". Потрібно вказати всю необхідну інформацію, надати всі документи, що підтверджують право власності, підтвердити згоду співвласників. Якщо власників кілька, гроші надійдуть на рахунок одного з них. Докладніше про те, як подати заявку і як отримати гроші, - у нашому матеріалі. На першому етапі компенсацію отримають тільки ті, у кого житло зазнало невеликих пошкоджень, які можна швидко усунути. Сума компенсації - до 200 тис. грн.

До другої категорії віднесли будинки, які потребують капітального ремонту.

До третьої - будівлі, які будуть реконструювати або зносити. 

Виплату компенсації розділили на три етапи.

Розпочався перший етап. Гроші, до 200 тис. грн., можуть отримати власники житла, віднесеного до першої категорії. Людина зможе або купити матеріали в магазинах, затверджених Кабміном, або оплатити послугу. Якщо власник житла вже сам провів якийсь ремонт - наприклад, вставив вікна, двері, замурував пробоїни в даху тощо, - то він компенсацію не отримає.

На другому етапі компенсацію отримають ті, чиї будинки мають більш серйозні ушкодження, - наприклад, у них, окрім квартир, постраждали і під'їзди. 

На третьому етапі компенсацію отримуватимуть ті люди, чиї будинки і квартири повністю зруйновані і відновленню не підлягають.