Розбиті обстрілами будинки Харкова розділили на три категорії - за ступенем руйнування. Про це повідомив заступник директора міського департаменту комунального господарства Олексій Богач, пише "Суспільне".

За його словами, до першої категорії потрапляють будинки з мінімальними пошкодженнями. Ремонт у них проводитиметься за державною програмою "єВідновлення". Подати заявку на ремонт власники квартир у таких будинках можуть у застосунку "Дія". Докладніше про те, як подати заявку і як отримати гроші, - у нашому матеріалі.

До другої категорії віднесли будинки, які потребують капітального ремонту.

До третьої - будівлі, які будуть реконструювати або зносити. Так, планують частково знести зруйновану висотку на вулиці Наталії Ужвій, 82. Цей 16-поверховий будинок - один із найбільш розбитих обстрілами: квартири в одному з під'їздів повністю зруйновані на всіх поверхах. Висотка стала своєрідним символом Північної Салтівки. Була ідея створити з цього будинку меморіал, але мешканці виступили проти.

Олексій Богач розповів, що людям, чий будинок підлягає знесенню, планують видавати сертифікати на житло. Але остаточного рішення з цього питання на рівні держави ще не ухвалено.

Загалом у Харкові через війну пошкоджено близько 5200 будинків, 450 із них - значною мірою.

У лютому цього року мер Харкова Ігор Терехов заявив, що в місті планують побудувати два нові мікрорайони для людей, які втратили житло. Один із них буде розташований у районі ст. м. "Академіка Барабашова", інший - на поки що незабудованих земельних ділянках Північної Салтівки, за вулицею Наталії Ужвій.