Харків'яни можуть зареєструвати майно через "Дію". Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Сервіс тепер доступний для Харківської, Закарпатської, Київської, Дніпропетровської, Львівської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської областей та Луцька.

Реєстрація підтверджує, що ви - законний власник майна, тому ніхто не зможе привласнити вашу нерухомість. Після внесення відомостей до електронного реєстру дані про нерухомість точно нікуди не зникнуть, і їх не зможуть підробити шахраї.

Федоров наголосив: не треба буде проходити бюрократичне пекло, бігаючи по кабінетах за довідками. Раніше доводилося тричі відвідувати держоргани, щоб отримати цю послугу. Тепер можна просто подати заяву онлайн. Подання заяви займає 10 хвилин, реєстрація пройде через 5 робочих днів (в особливих умовах - через 35). Послуга безкоштовна. Але є умови:

  • нерухомість має бути придбана/оформлена до створення Держреєстру речових прав 2013 року;
  • ви маєте бути одним із власників майна, щодо якого подається заява;
  • при створенні електронної заяви паперовий витяг не видається.

Як отримати послугу онлайн:

1. Вам знадобиться електронний підпис (кваліфікований електронний підпис).

2. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

3. Перевірте особисті дані у профілі користувача, оновіть їх за необхідності.

4. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги.

5. Завантажте документи про зареєстровані речові права на об'єкт нерухомої власності до 1 січня 2013 року у форматі PDF або JPEG.

6. Перевірте сформовану заяву та підпишіть її електронним підписом (кваліфікованим електронним підписом).

Міністр також наголосив: щоб отримати виплату за пошкоджене росіянами житло за програмою "єВідновлення", важливо зареєструвати житло в Державному реєстрі речових прав. Про те, як харків'янам подати заявку на єВідновлення - у нашому матеріалі.