"Інформація, поширена деякими харківськими ЗМІ, про те, що сума закупівлі лавок для станції метро "Олексіївська" складе 630 тис.грн., не відповідає дійсності", - заявив 27 грудня харківський міський голова Геннадій Кернес. За його словами, за десять лавок для станції метро "Олексіївська" буде заплачено 280 тис.грн. Текст офіційної заяви мера опублікований на сайті міськради.

"Наскільки я розумію, початок неправдивої інформації поклало видання "Українська правда", яке зробило такий висновок на підставі листа-погодження процедури закупівлі № 2495/10-10 від 22.10.2010. Вважаю, що журналістів цього видання навмисно ввели в оману. Насправді лист-погодження не є "підтвердженням ціни предмета аукціону", про що прямо сказано в тексті. Цей документ усього лише відображає інформацію про те, яку суму за свою продукцію хотів би отримати виробник. Але це зовсім не означає, що Національне агентство з проведення Євро-2012 і метробудівники з цією ціною погодилися", - зазначив Г.Кернес.

За його словами, єдині документи, які дають відповідь на питання, скільки коштують лавки для станції метро "Олексіївська", - це специфікація до договору і товарна накладна. "У них чітко зазначено, що Харківський метрополітен закупив не 10 лавок на суму 630 тис.грн., а 10 трисекційних конструкцій лав підвищеної зносостійкості на 288 тис.грн.", - підкреслив Г.Кернес.

"До прес-служби Харківської міськради не надходило жодного офіційного інформаційного запиту від телеканалів, інтернет-видань чи будь-яких інших ЗМІ. Тим не менш, неперевірена інформація була розтиражована. Тому я вважаю своїм обов'язком звернутися з відповідним запитом до прокуратури, щоб цей компетентний орган провів офіційну перевірку і дав Харкову і всій Україні чітку відповідь: скільки коштували лави для станції метро "Олексіївська" і чи були порушення чи зловживання при їх закупівлі", - додав мер.

Довідка "SQ". На офіційному сайті КП "Харківський метрополітен" розміщено лист-погодження процедури закупівлі, в якому дирекція метро "узгоджує процедуру закупівлі в одного учасника конструкції лавок для платформної частини станції за рахунок коштів державного бюджету з очікуваною вартістю 630 тис.грн.".

На офіційному сайті державних закупівель Міністерства економіки України розміщено інформацію про купівлю "стільців та сидінь (конструкції лав для платформної частини станції метрополітену)" вартістю в 1 млн. 439 тис. 659 грн. Пізніше на сайті метрополітену з'явився лист головного редактора бюлетеня "Вісник державних закупівель" про те, що виданням в оголошенні "допущена помилка у вартості договору: замість 630 тис. грн. указана сума 1 млн. 439 тис. 659 грн., яка не відповідає дійсності".