Рахункова палата проводить перевірку КП "Харківський метрополітен". Про це 22 лютого повідомив журналістам начальник територіального управління Рахункової палати у Харківській, Сумській і Полтавській областях Станіслав Косінов. За його словами, перевірка наближається до кінця, і наступного місяця Рахункова палата проведе колегію, на якій буде заслухано звіт за результатами перевірки метро. "У рамках перевірки в тому числі опрацьовувалося питання придбання лавок (для ст.метро "Олексіївська" - "SQ")", - зазначив C.Косінов.

Довідка "SQ". У кінці минулого року на офіційному сайті державних закупівель Міністерства економіки України була розміщена інформація про купівлю "стільців та сидінь (конструкції лав для платформної частини станції метрополітену)" вартістю в 1 млн. 439 тис. 659 грн. Пізніше на сайті метрополітену з'явився лист головного редактора бюлетеня "Вісник державних закупівель" про те, що виданням в оголошенні "допущена помилка у вартості договору: замість 630 тис. грн. указана сума 1 млн. 439 тис. 659 грн., яка не відповідає дійсності".

На офіційному сайті КП "Харківський метрополітен" був розміщено лист-погодження процедури закупівлі, в якому дирекція метро "узгоджує процедуру закупівлі в одного учасника конструкції лавок для платформної частини станції за рахунок коштів державного бюджету з очікуваною вартістю 630 тис.грн.".

27 грудня Г.Кернес звернувся до прокуратури з проханням провести перевірку наявності чи відсутності порушень вимог чинного законодавства України при закупівлі конструкцій лавок для ст. м. "Олексіївська". За його словами, єдині документи, які дають відповідь на питання, скільки коштують лавки для станції метро "Олексіївська", - це специфікація до договору і товарна накладна. "У них чітко зазначено, що Харківський метрополітен закупив не 10 лавок на суму 630 тис.грн., а 10 трисекційних конструкцій лав підвищеної зносостійкості на 288 тис.грн.", - підкреслив Г.Кернес.

Харківська міжрайонна транспортна прокуратура підтвердила законність процедури закупівлі лавок для ст.метро "Олексіївська". Законність і обгрунтованість закупівельної ціни доведена висновком Науково-дослідного експертного криміналістичного центру Управління МВС України на Південній залізниці, згідно якого ринкова вартість 10 конструкцій на грудень 2010 р. становила з урахуванням ПДВ 288 тис. грн. Харківська міжрайонна транспортна прокуратура винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно службових осіб КП "Харківський метрополітен" у зв'язку з відсутністю в їх діях ознак складу злочину.