Харьковский метрополитен разъяснил расхождения в информации о стоимости скамеек для ст. м. "Алексеевская"Дирекція КП "Харківський метрополітен" опублікувала заяву, що стосується вартості 10 трисекційних лав станції метро "Олексіївська". Згідно заяви, розміщеній на сайті Харківської міськради, одна секція лави важить 120 кг, тобто маса лави становить 360 кг. Вартість однієї секції становить 9 тис. 600 грн. Відповідно, вартість 10 трисекційних лав становить 288 тис. грн.

У заяві зазначено, що вартість лав названа у зв'язку з інформацією, яка з'явилася в деяких ЗМІ з приводу встановлення лавок на станції метро "Олексіївська". У документі підкреслено, що очікувана вартість лавок у 630 тис.грн., зазначена в листі-погодженні процедури закупівлі Нацагентства з проведення Євро-2012 (від 22 жовтня 2010 р. № 495/10-10), передбачала використання нержавіючої сталі для каркаса і масиву індонезійського дерева джатоба, яке відрізняється особливими антикорозійними властивостями.

З метою економії коштів було знайдено інше технічне рішення: замінити секції каркаса лавок із нержавіючої сталі на металеві, пофарбовані антикорозійною порошковою фарбою, а замість дерева джатоба використовувати масив дуба. "При цьому необхідні технічні вимоги для об'єктів метрополітену: пожежостійкість, підвищена зносостійкість, "антивандальні" властивості - були забезпечені за рахунок спеціальної обробки (просочення) дерев'яних елементів лав. Після такої обробки дерево фактично набуває властивостей металу, зберігаючи при цьому всі необхідні споживчі якості - тепловіддачу і зносостійкість", - йдеться в документі.

"Представники ЗМІ не звернули увагу на формулювання, що лист-погодження не є підтвердженням ціни предмета закупівлі", - йдеться в заяві. Колектив харківського метрополітену вимагає від ЗМІ, які раніше опублікували інформацію, яка не відповідає дійсності, щодо закупівлі лавок для нової станції метро "Олексіївська", офіційного спростування цієї інформації.

Довідка "SQ". На офіційному сайті КП "Харківський метрополітен" розміщено лист-погодження процедури закупівлі, в якому дирекція метро "узгоджує процедуру закупівлі в одного учасника конструкції лавок для платформної частини станції за рахунок коштів державного бюджету з очікуваною вартістю 630 тис.грн.".

27 грудня харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що інформація, поширена деякими харківськими ЗМІ, про те, що сума закупівлі лавок для станції метро "Олексіївська" складе 630 тис.грн., не відповідає дійсності.