Генпрокуратура выдвинула обвинение Ю. ТимошенкоГенеральна прокуратура України висунула лідеру ВО "Батьківщина", екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко звинувачення у зловживанні коштами від продажу квот за Кіотським протоколом. Про це Ю.Тимошенко заявила 15 грудня після допиту в Генпрокуратурі, повідомило інформагентство "РБК-Україна".

"Щойно у слідчого я з'ясувала, що проти мене особисто порушено кримінальну справу - нібито "екологічні" гроші в кризу були спрямовані на пенсію і мовляв я зробила великий злочин, виплативши людям пенсії...", - повідомила Ю.Тимошенко. Вона зазначила, що в Бюджетному кодексі чітко передбачено, що з бюджету в першу чергу сплачуються захищені статті: пенсії і зарплати. "У прокуратурі вважають, що я повинна була не платити пенсії, а перераховувати гроші на екологію. Але я хочу засвідчити, що пенсії були виплачені не за рахунок екологічних грошей, а за рахунок єдиного казначейського рахунку", - зазначила Ю.Тимошенко.

Оскільки Ю.Тимошенко прийшла на допит без адвоката, слідчий Генпрокуратури не взяв з неї підписки про невиїзд. "Без адвоката вони не мали права проводити жодних слідчих дій", - підкреслила вона.

Ю.Тимошенко зазначила, що наступного разу прийде до Генпрокуратури, куди її викликали за порядком 20 грудня, з адвокатом.

Як повідомила "РБК-Україна" з посиланням на прес-секретаря Генпрокуратури Юрія Бойченка Україні, Головне слідче управління Генеральної прокуратури України прийняв рішення обрати запобіжним заходом для Ю.Тимошенко підписку про невиїзд.

Ю.Бойченко підтвердив слова Ю.Тимошенко, що стосовно неї порушена кримінальна справа, уточнивши, що справу порушено за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України.

Довідка "SQ". Ч.3 ст.365 Кримінального кодексу - перевищення влади та службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки; карається позбавленням волі терміном від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.